Logo Limba Latina. Imaginea unei maini care tine un stilou si textul www.limbalatina.ro
Prima pagina
Gramatica
Biblioteca
Teste
Imagini
Istorie
Referate
Download
Dictionar
Forum
Despre site
Guestbook
Contact
Banner site: In partea stanga se afla o imagine in relief a Colosseumului, iar langa ea textul www.limbalatina.ro - un site cu tot ce tine de limba latina


Despre dictionarul Latin - Roman - Latin online


De ce un astfel de dictionar?
In urma nenumaratelor solicitari, am inceput si definitivat intr-o oarecare masura crearea unui dictionar Latin - Roman online.
Pentru a justifica demersul nostru, trebuie mentionat ca un astfel de dictionar nu exista inca pentru limba romana, cei care folosesc in vreun fel limba latina, fiind nevoiti sa foloseasca variantele pe hartie sau electronice in combinatie cu alte limbi (in special engleza). Aproximativ 65% din cuvintele cheie cu care este gasit site-ul www.limbalatina.ro de catre motoarele de cautare se refera la un astfel de dictionar.

Cum este creat?
Solutia este PHP / MYSQL. Se creaza o baza de date prin introducerea manual a cuvintelor latine si a explicatiilor acestora, iar apoi baza astfel creata este accesata printro interfata PHP. Asadar,, in cele din urma, prin introducerea unui sir de litere in campul de cautare al dictionarului si apasand tasta enter, sunt cautate cuvintele care incep cu acel sir de litere, iar rezultatele sunt afisate in ordine alfabetica; se cauta exact ca intr-un dictionar clasic, pe hartie, introduceti cel putin doua caractere din forma de nominativ singular (in cazul substantivelor), nominativ singular masculin (in cazul adjectivelor), persoana I singular indicativ (in cazul verbelor) etc., nu pot fi cautate alte forme morfologice ale cuvintelor decat cele dupa care sunt ordonate in dictionar. la afisarea rezultatelor, vor aparea cuvintele gasite ca incepand cu sirul de litere introdus anterior plus traducerea precedata de specificarea partii de vorbire. De asemenea, ca optiune in plus, se poate folosi acelasi dictionar si ca Roman - Latin - prin introducerea unui cuvant in limba romana si alegerea radio butonului Cautati cuvant in romana, vor fi cautate primele 30 cuvinte latine care au in explicatie acel cuvant, rezultatele fiind insa afisate ca si cum ar fi fost cautat un cuvant latin - cuvant latin, apoi traducere. Rezultatele vor fi afisate cate 10 pe o pagina.

Alte informatii pe langa traducerea unui cuvant latin?
In partea dreapta sub fiecare explicatie a unui rezultat, exista un buton Detalii. Acesta fiind apasat, vor fi afisate, daca sunt disponibile, cateva detalii morfologice despre cuvantul latin gasit in dictionar. In general vor aparea paradigme - declinarea unui substantiv, pronume sau adjectiv, sau conjugarea unui verb.
Sistemul de creare paradigme este programat in PHP, iar modul de afisare este realizat in Java Script.

Bineinteles ca la introducerea datelor pot aparea greseli de tipul: o liniuta in plus, o litera lipsa, poate chiar o explicatie lipsa etc.; pentru a imbunatati pe cat posibil dictionarul din punctul de vedere al corectitudinii, sub rezultatele oricarei cautari este un link numit Semnalati o eroare in dictionar, link care, accesandu-l, duce la un formular de completat.
De asemenea, daca este gasita vreo declinare, conjugare sau orice alta informatie gresita in urma apasarii butonului Detalii, va rugam sa ne-o semnalati.

Cine sunt cei care creeaza dictionarul?
In momentul de fata, de dictionarul Roman - Latin online, se ocupa:

  • Emanuel Boboiu - introducere cuvinte si programare sistem de creare paradigme.
  • Daniela si Dorel Farcas - introducere cuvinte.
  • Stefan Halus - realizare interogare PHP a bazei SQL.

Daca doriti sa contribuiti la realizarea acestui dictionar, puteti sa luati legatura cu noi, folosind mijloacele de contact aflate la Contact.

Mergeti la dictionarAutor: Emanuel Boboiu
Designer: Andreea - Elena Neagu
www.limbalatina.ro


     Valid HTML 4.01 Transitional    Valid CSS!