Logo site. Imaginea unei mâini care ţine un stilou şi textul www.limbalatina.ro

Despre dicționarul Latin - Român - Latin Online

De ce un astfel de dicționar?
În urma nenumăratelor solicitări, am început și definitivat într-o oarecare măsură crearea unui dicționar Latin - Român online.
Pentru a justifica demersul nostru, trebuie menționat că, la data începerii creării, un astfel de dicționar nu exista încă pentru limba română, cei care foloseau în vreun fel limba latină, fiind nevoiți să utilizeze variantele pe hârtie sau electronice în combinație cu alte limbi (în special engleză) Aproximativ 65% din cuvintele cheie cu care este găsit site-ul www.limbalatina.ro de către motoarele de căutare se referă la un astfel de dicționar.

Cum este creat?
Soluția este PHP + MySQL. Se crează o bază de date prin introducerea manuală a cuvintelor latine și a explicațiilor acestora, iar apoi baza astfel creată este accesată printro interfață PHP. Așadar,, în cele din urmă, prin introducerea unui șir de litere în câmpul de căutare al dicționarului și apăsând tasta enter, sunt căutate cuvintele care încep cu acel șir de litere, iar rezultatele sunt afișate în ordine alfabetică; se caută exact ca într-un dicționar clasic, pe hârtie, introduceți cel puțin două caractere din forma de nominativ singular (în cazul substantivelor), nominativ singular masculin (în cazul adjectivelor), persoana I singular indicativ (În cazul verbelor) etc., nu pot fi căutate alte forme morfologice ale cuvintelor decât cele după care sunt ordonate în dicționar. La afișarea rezultatelor, vor apărea cuvintele găsite începând cu șirul de litere introdus anterior plus traducerea precedată de specificarea părții de vorbire. De asemenea, ca opțiune în plus, se poate folosi același dicționar și ca Român - Latin - prin introducerea unui cuvânt în limba română și alegerea radio butonului Căutați cuvânt în română, vor fi căutate primele 30 de cuvinte latine care au în explicație acel cuvânt, rezultatele fiind însă afișate ca și cum ar fi fost căutat un cuvânt latin (cuvânt latin, apoi traducerea). Rezultatele vor fi afișate câte 10 pe o pagină.

Alte informații
Pe lângă traducerea unui cuvânt latin, în partea dreaptă sub fiecare explicație a unui rezultat există un buton Detalii. Acesta fiind apăsat, vor fi afișate, dacă sunt disponibile, câteva detalii morfologice despre cuvântul latin găsit în dicționar. În general vor apărea paradigme - declinarea unui substantiv, pronume sau adjectiv, sau conjugarea unui verb.
Sistemul de creare paradigme este programat în PHP, iar modul de afișare este realizat în Java Script.

Bineînțeles că la introducerea datelor pot apărea greșeli de tipul: o liniuță în plus, o literă lipsă, poate chiar o explicație lipsă etc.; pentru a îmbunătăți pe cât posibil dicționarul din punctul de vedere al corectitudinii, sub rezultatele oricărei căutări este un link numit Semnalați o eroare în dicționar, link care, accesându-l, duce la un formular de completat.
De asemenea, dacă este găsită vreo declinare, conjugare sau orice altă informație greșită în urma apăsării butonului Detalii, vă rugăm să ne-o semnalați.

Cine sunt cei care creează dicționarul?
În momentul de față, de dicționarul Român - Latin online se ocupă:

  • Emanuel Boboiu - introducere cuvinte și programare sistem de creare paradigme.
  • Dorel Farcaș - introducere cuvinte.

Dacă doriți să contribuiți la realizarea acestui dicționar, puteți să luați legătura cu noi, folosind mijloacele de contact aflate la Contact.

Mergeți la dicționar...

Pagina curentă a fost creată luni, 08 august 2016, 11:00
Ultima actualizare: joi, 27 aprilie 2017, 16:13
Începând cu 08.08.2016 pagina curentă a avut 6583 vizualizări, 0,08% din total, 2,52 pe zi
Întregul site a avut un total de 7870774 vizualizări, o medie de 3017,93 pe zi
Autor site: Emanuel Boboiu
Salt la începutul conținutului

Valid HTML 5    CSS valid!