Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum Limba latina, Lingua Latina Forum
Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).
 
 FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

var 30

 
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2007 la limba latina
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

larisiana


Quaestor


Data inscrierii: 18/Iun/2007
Mesaje: 10
Locatie: buzau

MesajTrimis: Lun Iun 18, 2007 11:25 pm    Titlul subiectului: var 30 Raspunde cu citat (quote)

Pare cert ca Tacitus a intentionat sa realizeze o cronica completa a iulio-claudienilor de la moartea lui Augustus pana la 31 dec. 68 p.Chr. Textul Annalelor nu ni s-a pastrat decat partial.
Tacitus nu crede intr-o monarhie buna, foarte inteleapta si respectuoasa fata de traditii. Potrivit lui Tacit puterea absoluta corupe absolut. Esentialul mesajului lui Tacitus rezida intr-o sfidare lansata impotriva absoltismului.
Filozofia si mentalitatea lui Tacitus este ostila imparatului Nero. Asa cum este prezentat de autorul Annalelor se pare ca Nero interesat prea putin de problemele politice, fiind preocupat mai cu seama de a dobandi prestigiu inaintea senatului si a poporului prin acte de o generozitate demonstartiva.
Stilul sau de viata se asemana in multe privinte cu cel al tinerilor din familiile aristocrate bogate: el asista adesea la cursele de care , intreprindea cu un anturaj de prieteni raiduri nocturne pe strazile Romei ajungand la abuzuri violente si se manifesta pe scena dorind sa-i fie apreciat talentul de catre public. El motiveaza cu subtilitate prefacuta dorinta de a fi apreciat ca rtist vointei poporului "vulgo".
Veleitatile sale de artist sunt exprimate in acest fragment de Tacit , gradat: efortul imparatului de a se comporta ca un adevarat artist supunandu-se tuturor regulilor concursului de citera, emotia prefacuta cu care asteapta aprecierea din partea publicului si rezultatul juriului:"sententio iudicum". El respecta toate momentele unui act actoricesc, punctate de autor prin adverbele"primo", "mox", si "postremo".
Autorul prezinta si reactia indiferenta a multimii avida de distractia fata de decaderea imparatului si implicit a statului. Portretul lui Nero asa cum reiese din text este al unui excentric, lipsit de simtul masurii, de ratiune, extravagant, nepasator fata de institutia senatului si fata de legile pe care le incalca in mod voit.
Atitudinea lui Tacit, pesimista si resemnata in fata evenimentelor, puncteaza concis si ironic situatia de cadenta in care ajunsese Roma condusa de acest tiran excentric, surprinzand gesturile de bufon ale acestuia
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Acest forum este inchis, nu se pot scrie, crea, raspunde sau modifica subiecte   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Examenul de Bacalaureat 2007 la limba latina Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community