Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum Limba latina, Lingua Latina Forum
Un site cu tot ce tine de limba latina. Exista varianta forumului in limba latina (alegeti limba din Profil). Hoc forum versionem Latinam habet (elige linguam in Persona).

FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Testament poetic..? :-/

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Limba latina
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

caesar

Aedile

Data inscrierii: 29/Mar/2007

MesajTrimis: Vin Mar 30, 2007 11:29 am    Titlul subiectului: Testament poetic..? :-/ Raspunde cu citat (quote)

Am de comentat o poezie a lui Quintus Horatius Flaccus...si anume oda 30 din cartea a 3-a...Trebuie sa demonstrez ca este testament poetic...Adica..? Pe ce anume trebuie sa ma axez...? Am facut deja o argumentare ca este oda...dar nu inteleg la ce anume sa ma refer cand spun ca este testament poetic...Ma puteti ajuta cu niste indicii..? deci sa nu se inteleaga gresit..nu vreau sa-mi facetzi voi comentariul...ci doar sa-mi datzi niste repere...Un punct de plecare...Astept raspuns urgent de la cineva care stie ce trebuie sa scriu...Sad Va multumesc..!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

caesar

Aedile

Data inscrierii: 29/Mar/2007

MesajTrimis: Dum Apr 01, 2007 6:17 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu se pricepe chiar nimeni..?Sad(
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

little_dwarf

Quaestor

Data inscrierii: 02/Ian/2007

MesajTrimis: Mie Apr 04, 2007 12:09 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sincera sa fiu, nu stiu ce "trebuie tu sa scrii", dar uite cam la ce m-as referi eu daca as avea de facut comentariul asta...

Ce poate fi un "testament poetic"? Nu stiu vreo definitie "acreditata", dar ma gandesc ca trebuie sa fie o poezie in care autorul isi evalueaza lucid propria opera, include reflectii despre creatia literara si despre soarta ei dupa propria disparitie... Sa vedem daca e asa si cu Horatiu...

In primul rand, gandeste-te unde este Oda pozitionata in cadrul culegerii horatiene de Carmina - e la sfarsitul cartii a III-a, deci e ultima dintre toate, cea cu care poetul planuia sa-ši incheie lucrarea (ca ulterior, la cererea lui Augustus, a mai adaugat inca o carte de Ode, asta e altceva, dar in momentul cand s-au publicat primele trei, Horatius isi considera cartea terminata!). Ei bine, chiar locul unde e asezata ne da un indiciu asupra menirii ei, aceea de a concluziona tot ce fusese spus pana in acel moment... Poate stii vorba latineasca, "finis coronat opus"...

Dar singur faptul ca e pusa la sfarsit nu ne demonstreaza ca e un testament poetic, si nici macar titlul de "Epilog" pe care l-a primit in unele editii... Pentru asta trebuie sa urmarim ideile prezente in text...

Primele doua cuvinte, "Exegi monumentum", pot fi comentate in acest sens - gandeste-te ce semnificatie are metafora "monumentum". Apoi, ce ni se spune despre acest "monument"? ca e mai durabil decat arama si ca nici fortele naturii (poaia, vantul), nici trecerea timpului nu-l vor afecta. Horatiu opereaza aici cu opozitia, des folosita, intre efemeritatea vietii poetului ca persoana si durabilitatea creatiei sale artistice. "Innumerabilis annorum series" si "fuga temporum" nu pot fi invinse ("vitabil Libitinam")decat prin poezie. De aici rezulta ceea ce a devenit o sentinta celebra - "Non omnis moriar".

Apoi, observa ca Horatiu pune in legatura faima sa cu perenitatea puterii romane, extinsa atat in timp (se va vorbi de el atata cat vor urca pontiful si vestala pe Capitoliu) cat si in spatiu (vezi ca sunt date exemple de locuri indepartate). De asemeni, vezi ca Roma nu e aici simbolizata ca putere militara, ci mai mult spirituala (religiasa - pontiful, vestala), ceea ce e in acord si cu programul politic al lui August de restaurare a vechilor credinte...

Toate astea se leaga de ideea de "testament" - e ceea ce poetul isi doreste sa se intample dupa disparitia sa.

In plus, se pot desprinde si consideratii generale legate de autorul care poate, prin literatura sa de valoare, sa-si depaseasca propria conditie sociala ("ex humili potens"), ba mai mult, chiar conditia de om (devine nemuritor prin creatie).

Tot ca intr-un testament, Horatiu se lauda ca el, primul dintre toti, a facut ceva demn de a fi luat in seama, anume ca "eoliana armonie in cant latin am mladiat-o".

In final, adresandu-se muzei Melpomene, el ii cere sa-l incununeze cu "Delphica lauro" - gandeste-te al cui simbol era laurul si ce simbolizeaza el.

Si faptul ca si-a dobandit consacrarea poetica poate fi inclus in randul ideilor care dovedesc ca e vorba de un testamen poetic, dar trebuie insistat pe prima parte. Creatia-"monumentum" e mostenirea pe care Horatiu o lasa posteritatii.

Cam atat as gasi eu de zis... Daca mai aveti idei, veniti cu completari...

caesar, sper sa-ti foloseasca... si sper sa nu fi scris tampenii. Prea mari.
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Limba latina, Lingua Latina Forum -> Limba latina Ora este GMT + 3 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community